Pajzsmirigy

A pajzsmirigybetegségek tünetei

2017. február 14. 19:49 - Nyírfacukor ( xilit )

pajzsmirigy.jpg

A pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása már messziről látható, ilyenkor jellemző a nyak megnagyobbodása, a nyakon lévő duzzanat a nyelőmozgást követi, extrém esetben a légcsövet összenyomhatja, a nyelést megnehezíti, nehézlégzés, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek.

A laboratóriumi vizsgálatok során az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából lehet következtetni, hogy a pajzsmirigy hormontermelése normális, túlműködik vagy működése csökkent.

Ismeretlen, immunológiai eredetű strúmák esetén speciális vizsgálatokra van szükség, amikor a pajzsmirigy ellen képződő ellenanyagokat mutatnak ki.

Az ultrahangos és az izotópvizsgálat választ ad arra is, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodása egyenletes, vagy állományában egy vagy több göb foglal-e helyet, vagy az abban lévő göbök felveszik az izotópot, vagy sem.Az utóbbi esetben beszélünk "hideg" göbökről, míg az izotópot halmozó göböket "meleg" vagy "forró" göböknek nevezik.

A hideg göbök esetében gondolni kell rosszindulatú elfajulásra is, míg a forró göböknél rosszindulatú elváltozás gyakorlatilag nem fordul elő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr335376285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása