Pajzsmirigy

Pajzsmirigy szerepe a szervezetünkben

2016. november 28. 15:38 - Nyírfacukor ( xilit )

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, működését a agyalapi mirigy által termelt hormon, a TSH irányítja.

Pajzsmirigyünk a nyak elülső részén, a légcső két oldalán, alul helyezkedik el. Nőkben maximálisan 18 cm3, férfiakban 25 cm3 térfogatú. A mirigy két hormont termel, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A hormonok képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége.

Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH szint megnő, fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH szint csökken. A szabályozás rendkívül finom,a működés zavarait a TSH szint kóros volta hamar jelzi.

A pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük, romlik.

etrend_kiegeszito.jpgTúl sok hormont termel, az sem jó, mert a betegek fogyásra, izzadásra, gyengeségre panaszkodhatnak. Fontos olyan vitaminokat. étrend-kiegészítőket szedni, amik szabályozzák a pajzsmirigy túlműködést

A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Működését akadályozhatja, ha a táplálékkal felvett jód mennyisége túl kevés. Jódhiány esetén fellépő betegség az endémikus golyva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr975177786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása