Pajzsmirigy

A pazsmirigy-alulműködés: tünetek és kezelés

2016. október 19. 17:13 - Nyírfacukor ( xilit )

Pajzsmirigy alulműködés esetén nem biztos, hogy akármilyen tünetet is érzékelünk, hiszen a betegség lappangó és csak későn jelentkezik. Tünetei kezdetben semmilyen jellegzetességet nem mutatnak: izomgyengeség jelentkezik, a beteg fáradt és rossz a közérzete. Majd lassacskán egyre több tünetet tapasztal: bőre nagyon szárazzá válik, a végtagok hidegsége is igen jellemző. A test bármely pontján megjelenhet valamiféle duzzanat (általában az arc és a szem körül). A beteg pedig folyamatosan fázik. A betegség tüneteként kell megemlíteni még a testszőr megritkulását, akár még kopaszság is kialakulhat. A betegnek előrehaladott fázisban romlik a memóriája, a szellemi képessége visszaesik, csökken a libidója. De tünetként kell még megemlíteni a székrekedést, a rossz étvágyat, a gyarapodó testsúlyt, a rekedtséget, a lelassuló szívverést. Érzészavar és hallásromlás is bekövetkezhet, a vér koleszterinszintje pedig megemelkedik.

Csecsemőknél ezenkívül jelentkezhet tünetként a sárgaság, a köldöksérv, valamint a csontfejlődés is elhúzódik, a végtagok rövidek lesznek. Az idegrendszer fejlődése is károsodik, kialakul a "kreténizmus". A kreténizmus kifejlett formájára jellemző az alacsony termet, a rövid végtagok, a nagy has és a csökkent intellektus. Az ilyenkor megkezdett kezelés az ideg- és csontrendszer eltéréseit már nem tudja korrigálni.

Az alulműködésnek súlyos szövödményei is kialakulhatnak. Ilyen az igen ritka myxoedema kóma, mely nem vagy rosszul kezelt hypothyreosis esetén alakul ki. Ilyenkor jelentősen csökken az egyén testhője és a tudatállapot beszűkül, eszméletlenség, kóma és különböző görcsök alakulhatnak ki.
A betegség hormonpótlással történik, melyet a pácioensnek élete végéig szedni kell. Ez nem jelent problémát, hiszen a gyógyszer csak olyan anyagot tartalmaz, melyet a szervezetünk amúgy is előállítana. Konkrétan orálisan bevett tiroxinról van szó. Ezt az orvos személyre szabottan állítja be.A kezelés eredményességének ellenőrzése a TSH-szint követésével történik. Ha ez a normál tartományba kerül, az azt jelzi, hogy a hormonpótlás megfelelő. A kezdeti adag módosítása 12,5 - 25 mg-onként történik. A gyógyszer bevétele éhgyomorra, étkezés előtt legalább fél órával történjen, mert a táplálék a hormon felszívódását befolyásolhatja. A napi adagot célszerű reggel egyszerre vagy két részre osztva, reggel és délben bevenni. Az esti gyógyszerbevétel ugyanis egyesekben zavarhatja az éjszakai alvást. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr593188576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása