Pajzsmirigy

A pajzsmirigy tűlműködésének betegségei: tünete és kezelési módok

2016. július 09. 17:10 - Nyírfacukor ( xilit )

Ha pajzsmirigyünk túlságosan nagy mennyiségben termeli hormonjait, az egész szervezetünkön meglátszik, hiszen igen látványos és jellemző tüneteket észlelünk. Az alapanyagcsere felgyorsul, így hirtelen jelentős súlycsökkenést tapasztalunk, mely a hasmenés, fokozott verítékezés következménye. Emellett észrevehetően el kezd remegni a kéz valamint csökken a melegtűrő képesség is: ennek következtében a beteg sosem fázik ugyan, de nem is bírja elviselni a nagy meleget. Szemproblémák is felmerülnek: a páciens szemei élénken csillognak, de nagyon ritkán pislog. Az is jellemző, hogy a betegség következtében folyamatosan változik a szemrés mérete.

A betegséget könnyen fel lehet ismerni, hiszen a beteg hirtelen izgágává, hirtelenné válik, beszédtempója felgyorsul és idegesítően nyughatatlan lesz.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha az alvászavar, hajhullás, körömtöredezés és tartós hőemelkedés egyszerre jelentkezik a betegen, akkor ezek már figyelmeztető jelek, így érdemes már ilyenkor megkeresni a szakorvost.

A pajzsmirigy-túlműködés a szívet is befolyásolja, ennek következtében megemelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a pulzus, szorongásérzés jöhet létre és szívzörej jelentkezhet.

orvos_csont.jpg

A legfontosabb, hogy ha észleljük a tüneteket, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, aki majd szabályozza pajzsmirigyünk működését gyógyszerekkel. Először természetesen a tüneteket kell mérsékelni, majd megtalálni az okot, mely a fokozott hormontermelést kiváltotta, így meggyógyulhatunk.

A Basedow-kór esetében a hormon-termelést gátló gyógyszert kap a beteg, így 3-6 hét alatt a beteg meggyógyulhat. (Persze ilyenkor is szükséges a kezelés folytatása 1-1,5 évig) De ha 3 centiméteresnél nagyobb a göb, akkor mindenképp szükséges a műtéti beavatkozás. Az esetek felében előfordulhat, hogy a betegség 5-30 éven belül újból kialakul, ilyenkor meg szokták ajánlani a túlműködés végleges megszűnését eredményező izotóp- vagy műtéti kezelést. E betegség gyógyításában alkalmazzák a jódizotópos kezelést is. Az izotóp-kezelés hatékony, a túlmûködést biztonsággal megszünteti mindenkinél. Ugyanakkor ehhez esetenként 2 vagy 3 alkalommal kell az izotóp-kezelést adni, de ez - az ismételt orvosi rendelõben való megjelenést - kivéve nem okoz több ártalmat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr933188564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása