Pajzsmirigy

Pajzsmirigy zavarai

2017. január 24. 19:37 - Nyírfacukor ( xilit )

A TSH nem a pajzsmirigy által termelt hormon. Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelki állapotunkat. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a "tireoglobulin" nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik.

A T3 és a T4, a TSH szintjét a vérből meg tudjuk határozni, gond, hogy a normál referencia értékeket nem a hazai körülményekhez viszonyították, pedig azok jelentős földrajzi és genetikai különbséget mutathatnak az egyes kontinenseken. A hormonoknak a mennyiségét mérik, azonban azok funkcióját nem. Erre jó gyakorlati példa, hogy a TSH (tehát az agyalapi mirigy által termelt hormon) szintje a vérben a nap egyes periódusában változik (legmagasabb éjfél előtt a hajnali órákban). A TSH biológiai "erőssége" is egyénenként, évszakonként is különböző lehet, ráadásul egyes gyógyszerek szteroidok, betegségek láz is befolyásolják. A hormonok mérése fontos, de mindig egyénenként, a beteg panaszainak függvényében kell értékelni.

Jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat vezet golyvaképződéshez,de nem elég csak a jód pótlása. A hormonok képződésében lényeges szerepe van a "szabad oxigén gyököknek" és az ezeket befolyásoló szelénnek.Európa szelénhiányos terület, ezért a szelén pótlása egészségesek számára is fontos. A pajzsmirigy göbök lehetnek túlműködőek "meleg", és csökkent funkciójúak "hideg" göbök.Eldöntése azonban izotóp vizsgálattal lehetséges, ez képet alkot a pajzsmirigy méretéről,annak működéséről.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis)

A pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítanak nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó (nem vágy), meddőség, menstruációs zavarok, végtagzsibbadás magas vérnyomás, a testen vizenyők lépnek fel.

A diagnózist minden esetben orvosnak kell megállapítani.

Pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)

A kelleténél több hormont termel. Oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával, a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár.

Az immunrendszerünkben hiba támad,az immunrendszer sejtjei és az általuk termelt fehérjék (antitestek) saját szöveteik, "antigénjeik" ellen támadnak ez a sejtek működésének gátlásához, esetleg a működésük növekedéséhez vezethet.Így alakulnak ki az autoimmun betegségek, jellemző rájuk, hogy öröklődnek,és főleg nőknél fordulnak elő, gyakran társul a pajzsmirigybetegség meddőséggel, vagy cukorbetegséggel.

A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti. A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, szívritmuszavar, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet. TSH-receptor elleni antitest meghatározás szükséges, mivel ez az antitest felelős a betegség létrejöttéért ennek meghatározása az esetek többségében elmarad.

A pajzsmirigy göbös betegségeinek meghatározása lényeges, mert ide tartoznak a jó és rosszindulatú daganatai is.Egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek "meleg" göbök. Kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. A túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg gyógyítható, a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotóp terápiától, esetleg műtéttől várható.

Rosszindulatú daganatok nem járnak túlzott hormon-termeléssel, különböző méretű "hideg" göbök formájában jelentkeznek. A diagnosztizálásukhoz tumor marker (thyreoglobulin) meghatározása és szövettani, citológiai vizsgálat szükséges "vékonytű biopszia". Kezelésük műtéttel és izotóppal lehetséges.

A pajzsmirigy bal lebenyében túl sok hormont termelő daganat a "meleg göb".

A Kókuszolaj is segít a pajzsmirigy megbetegedések gyógyításában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr325038184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása