Pajzsmirigy

A pajzsmirigy túlműködésének betegségei

2016. július 01. 17:07 - Nyírfacukor ( xilit )

Pajzsmirigyünk csak akkor szolgál pajzsként szervezetünkben, ha megfelelően működik. Azonban, ha probléma adódik vele, akkor igen komoly gondokat okoz, ugyanis a szervezet egy fontos védelmi vonalában esik kár.

Magyarországon amúgy is igen elterjedtek a pajzsmirigy-betegségek, hiszen kevés halat és tengeri sót fogyasztunk, illetve az is előfordul, hogy túlságosan kis mennyiségben fogyasztunk jódot. A stresszes életmód pedig csak fokozza a pajzsmirigyes problémákat.

Igen komoly problémát jelent, ha pajzsmirigyünk túlságosan intenzíven működik. Ennek többféle oka is lehet: a pajzsmirigy-túlműködést okozhatja gyulladás, daganat, autoimmun betegség, de a jódtúladagolás vagy gyógyszerszedés eredménye is lehet.

E betegségnek három formáját különíthetjük el: lássuk most ezeket.

Basedow-Graves-kór

Ha a jódot túladagoljuk, akkor ez a betegség alakul ki. Magyarországon a túlműködéses esetek 30-40%-ánál jelentkezik ez a betegség. E kórban szenvedő egyének szervezete saját sejtjei elleni ellenanyagokat termel, melyek a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre serkentik.

Mivel a betegség a pajzsmirigyet is érinti, ezért legtöbbször a pajzsmirigy megnagyobbodása is a betegség egyik tünete. Mivel a szemizom ellen is termelődik anyag, ezért e betegség valamilyen szemproblémát is magával hoz, mely jelentkezhet e betegséget megelőzően is akár. E betegség produkálja a legsúlyosabb hormon-eltérést és ennek a legsúlyosabbak a tünetei.

A Basedow-Graves-kór igen hirtelen kialakulhat, a kezdeti stádiumot ritkán észleljük. De még az időben való felismerés sem jelenti azt, hogy képesek lennénk megelőzni a kór kifejlett formáját: ez nem lehetséges sem gyógyszeres kezeléssel, sem életmódváltással.

Pajzsmirigy autonomia

A betegség a pajzsmirigynek egy olyan göbét jelenti, mely a szervezeti szabályozástól függetlenül termel hormonokat. E betegség általában lappangva, alattomosan és idősebb korban jelentkezik. Jódhiány következtében alakul ki. Általában csak egy autonom adenomája van a betegnek, de ez sokszor többgócú és az egész pajzsmirigyben jelentkezik. Pajzsmirigy izotóp vizsgálatával történik a kimutatás.

Többgöbös golyva pajzsmirigy-túlműködéssel

Ez a betegség is jódhiány következtében alakul ki idősebb korban. Nagyon sok mindenben hasonlít az autonóm adenomához, azonban itt nem az okozza a túlműködést, hogy a göbök függetlenül a szervezet működésétől termelik a hormonokat, hanem a jódhiány következtében a teljes pajzsmirigy göbösen átalakul, így a túlműködés passzív módon alakul ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr503188555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása