Pajzsmirigy

Pajzsmirigy /glandula thyroidea/

2016. december 13. 14:08 - Nyírfacukor ( xilit )

A pajzsmirigy /glandula thyroidea/ a légcső, és a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.

pajzsmirigy_vizsgalat.jpg

A belső elválasztású mirigyek endokrin mirigyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat közvetlenül a sejtközötti térbe, a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat.

Az emberi pajzsmirigy a serdülőkorban ér el a teljes fejlettségi fokra. Tömege 20-40 gramm, a nőké valamivel nagyobb mint a férfiaké. Mikroszkopikus méretű üregek úgynevezett tüszők töltik ki, amelyek fehérjéhez kötött pajzsmirigyhormont, tireoglobulint tárolnak, a 0,3 mm átmérőjű üregeket igen gazdagon hálózzák be hajszálerek, az egyik legjobb vérellátású szerveink közé sorolhatjuk. Két oldallebenyét középen egy szűkület isthmus köti össze.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a gége pajzsporcán található. Kis, apró üregek építik fel, melyek falát hámsejtek borítják. Bennük termelődnek a hormonok. Az üregek közti részt kötőszövet tölti ki.

A tüszők falát alkotó mirigyhám tiroxint és trijódtironint termel. Ezek a test egészére ható hormonok, fokozzák a mitokondriumok működését növelik az energiatermelést és oxigénfogyasztást.Bizonyos fehérjék szintézisét serkentik a sejtekben. Nélkülözhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszeréhez. Fiatalkorban a tiroxinhiány súlyos szellemi testi visszamaradottsághoz, vezet. / Súlyos esetben kreténizmushoz./ A tiroxin és trijódtironin működését akadályozhatja, ha a táplálékkal felvett jód mennyisége túl kevés. Jódhiány esetén fellépő betegség az endémikus golyva. A golyva vagy strúma pajzsmirigy megnagyobbodást jelent, a jódszegény táplálkozás miatt alakul ki, extrém esetben gátolhatja a légzést. A betegség nevét a Sztruma folyóról kapta, mely Bulgária és Görögország között folyik, ott a betegség gyakori volt.

A jódhiányos területeken fontos az étkezési só jódozása. A jódozott élelmiszerek viszont problémát jelentenek az autoimmun pajzsmirigybetegségben a Basedow-kór, Hashimoto thyreoiditis szenvedő betegek számára, ahol jód adása a betegséget súlyosbíthatja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr305036942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása