Pajzsmirigy

A pajzsmirigy-alulműködésről

2016. augusztus 19. 17:12 - Nyírfacukor ( xilit )

A pajzsmirigy-alulműködés egy olyan betegség, mely során a tiroxin és a trijód-tironin működése elégtelen. Mivel ezek a hormonok serkentik az anyagcsere működését, ezért hiányuk az anyagcsere lelassulásával jár.

Pajzsmirigy alulműködés akkor alakul ki, ha e belső elválasztású mirigy begyullad. A nők 10-15%-nál jelentkezik ez a betegség, az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditis, melynek lényege, hogy a szervezet a pajzsmirigy egyes sejtjeit idegenként ismeri fel, ezért ellenanyagot termel ellene. Ennek következtében romlik a pajzsmirigy hormontermelése. Ez a gyulladás azonban nem jár semmilyen tünettel, nem kezelhető és nem kezelendő. Probléma akkor jelentkezik, mikor e gyulladás tovább terjed és más belső elválasztású mirigyet működését is akadályozza.

Alulműködés szerzetten vagy veleszületetten is jelentkezhet. Négyezer csecsemő közül mindössze 1 az, aki alulműködő pajzsmiriggyel születik, ennek az oka genetikai. Mikor megszületnek tünetmentesek, hiszen az anyai megfelelő hormontermelés biztosítja a csecsemő számára is a szükséges hormonokat. Azonban fontos, hogy minél korábban felismerjük e betegséget, máskülönben a gyermek idegrendszere károsodik. (kreténizmus) A felismerés kitűnő módja a sarokból vett vérminta vizsgálata, melyet Magyarországon is alkalmaznak.

A betegség nem genetikai változata Japánban a leggyakoribb, hiszen itt a legmagasabb a jódfogyasztás. Számos más országban is egyre inkább elterjedőben van: leginkább orvosi beavatkozás következtében alakul ki. (pl. pajzsmirigy-túlműködés esetén néha el kell távolítani az egész pajzsmirigyet, ilyenkor alulműködés alakul ki vagy a lítium és amiodarone tartalmú gyógyszerek szedése is okozhatja ezt a betegséget.) Ritkább esetben azonban az agyalapi mirigy megbetegedése okozza az alulműködést.

A pajzsmirigy e betegsége jelenleg még nem megelőzhető. A súlyosabb változata azonban kiküszöbölhető szűrővizsgálatokkal és az időben megkezdett kezeléssel. (pl. fontos, hogy megvizsgáltassuk a pajzsmirigyünket, ha túlságosan magas a koleszterinszintünk) A betegség nem gyógyítható, de ha időben fordulunk orvoshoz, akkor tünetmentesek maradhatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr83188571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása