Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működési zavarai

2017. január 06. 16:49 - Nyírfacukor ( xilit )

A jód fontos ásványi anyag az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmaz jódot, szükséges a jódozott só fogyasztása.

A pajzsmirigy túlműködése fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

Az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése a káliumszint növelése a cél.

Az étrendnek ebben az esetben fehérje- és energiadúsnak kell lennie.

vitaminok.jpg

Az A vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését.

Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni.

A pajzsmirigy elégtelen működése esetén kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve.

A betegség megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van.

A hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

A jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése a cél.

Az étrend energiaszegény telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú vitamin és rost dús kell, hogy legyen.

A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol,a fejes és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr865177892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása