Pajzsmirigy

Természetes gyógymódok a pajzsmirigy betegségek kezelésére

2016. november 18. 14:09 - Nyírfacukor ( xilit )

Az étrend megváltoztatása

A pajzsmirigy problémák legtöbbje a jódhiányos táplálkozásból fakad, így a jódbevitel növelésével csökkenthetők a tünetek. Egyes élelmiszerek gátolják a jód felvételét, így ezeket érdemes kerülni a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek: ilyenek a keresztesvirágúak, a szójabab, a földimogyoró, a fenyőmag, a koles, a manióka és a fehérrépa, valamint a fehér liszt, a cukor és a feldolgozott ételek. Viszont érdemes sok tojássárgáját, petrezselymet, sárgabarackot, datolyát, szilvát, nyers tejet, sajtot, halat és csirkét enni. A túlműködő pajzsmirigyes betegek esetében ennek a fordítottja igaz. Gyógynövények A túlműködésre a következő teakeverék javasolt: körömvirág, acsalapu, orbáncfű, 1/10 kakukkfű és 15-15% csalán és ragadós galaj. Ezt a teát 8-10 hónapon keresztül kell fogyasztani, így teljesen kitisztítja a vérünket. Borogatás Golyva esetén érdemes a nyakra sós vizes borogatást helyezni, amit langyos, száraz ruhával kötünk át és megszáradásig rajta hagyjuk.

Jóga

Többféle ászana serkenti a pajzsmirigy működését: a fordított testhelyzetek fokozzák a hormontermelést. (pl. gyertyaállás) Túlműködés esetében próbáljuk ki a mérséklő halfekvést. Belégzés után hanyatt fekve homorítunk, s közben jól hátrahajtjuk a fejünket. A gyakorlat egyik változatában eközben a tarkó érinti a talajt, a másik szerint viszont néhány centire fel is emelkedik a földről, „lóg” a levegőben.

Táplálékkiegészítők

Fontos a C-, az E-vitamin és a B-komplex fogyasztása mind alul-, mind túlműködés esetében. E-vitaminból legfeljebb napi 400 NE lehet az adag, mert ennél több túlzottan ösztönözheti a pajzsmirigy működését. Ajánlott még alulműködés esetén a cink és a szelén, valamint a jódtartalmú tengeri alga bevitele. Cink tartós szedése esetén réz pótlására is szükség van, mert a cink gátolja a réz felszívódását.

Túlműködő pajzsmirigynél javasolt még a B-vitaminokban gazdag sörélesztő, az esszenciális zsírsavakat tartalmazó lenmagolaj, ligetszépe vagy tengeri hal olaj, továbbá a zsírok megemésztését elősegítő lecitin. Alulműködő pajzsmirigynél megfontolandó az l-tirozin aminosav – kis mennyiségű B6-vitaminnal együtt való – bevétele. Hasznos lehet az A-vitamin, illetve elővitaminja, a béta-karotin, valamint a kelátkötésű vas. Az utóbbi az enzimek és a hemoglobin termelését segíti elő.

Multivitamin áruház

Homeopátia

A homeopátiás készítmények is nagy segítséget jelentenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr54101479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása