Pajzsmirigy

Golyva /Strúma/

2016. december 28. 16:08 - Nyírfacukor ( xilit )

A pajzsmirigy mérete normális esetben nőknél 18 cm3, férfiaknál 25 cm3.

A golyva vagy más néven strúma egy kóros elváltozás, aminek következtében a pajzsmirigy megnagyobbodik.

Jódszegény táplálkozás mellett a pajzsmirigy normál méretének többszörösére növekedhet extrém esetben gátolhatja a légzést.

A betegség nevét a Sztruma folyóról kapta, Bulgária és Görögország között folyik, mert ott a betegség különösen gyakori volt.

Jódhiány a pajzsmirigy növekedéséhez vezet, hogy a szerv a teljesítményt növelve képes legyen a táplálékkal felvett kevesebb jód felhasználására. Ezzel a folyamattal a pajzsmirigy alkalmazkodik a jódhiányhoz. Ebben az esetben a strúma orvosi problémát csak akkor jelent, ha funkciókieséshez, vagy nyaktáji panaszokhoz vezet.

struma2.jpg

Strúma alakulhat ki pajzsmirigy-túltermelés, vagy pajzsmirigy-alultermelés következtében. Ez esetben jód adása nem javasolt.

Kifejlődhet terhesség során is, mivel,a pajzsmirigy több tiroxint termel,a szülés után ez a fajta strúma visszafejlődik.

Megelőzése miatt jódhiányos területeken fontos az étkezési só jódozása, bevezetése óta, a strúma gyakorisága visszaesett.

Kezelése a kiváltó okok szerint történik. Jódhiányban jód adásával, az autoimmun pajzsmirigybetegségekben az alapbetegség kezelésével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pajzsmirigy.blog.hu/api/trackback/id/tr645177836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása